Fasadinių plytelių siūlių glaistymas

Kaip teisingai užglaistyti/užrievėti fasadinių plytelių tarpus?

Dažniausiai pasitaikanti klaida – neteisingas fasadinių plytelių tarpų užglaistymas, kurio pasekmė –  suteptos plytelės, o jas išvalyti nėra taip lengva, todėl tenka papildomai pirkti tam skirtas chemines priemones ir patirti išlaidas, kurių galėjo ir nebūti. Kalbame apie klinkerines šiurkščias/sendintos išvaizdos, nepadengtas glazūra plyteles, kurios greitai įgeria pigmentą. Šių plytelių negalima glaistyti per visą plotą įprastiniu būdu, o glaistu atsargiai užpildomi tik plytelių tarpai, stengiantis neištepti pačių plytelių.

tarp1



















Šiam darbui visai netinka universalus glaistas plytelėms, nors gamintojai dažnai deklaruoja tinkamumą lauko darbams ir atsparumą šalčiui. Universalus glaistas yra labai smulkios frakcijos, dėl to jam reikalingas didelis kiekis vandens, kuris suriša visą mišinio masę. Naudojant didesnį kiekį vandens mes neišvengsime vandens nulašėjimo/nubėgimo iš glaisto masės (darbo metu arba jam tiesiog džiūnant) ir plytelės vis tiek išsiteps. Antra priežastis, dėl kurios reikia vengti papildomo kiekio vandens klinkerio fasade, yra ta, kad vanduo, esantis glaisto masėje bet kokiu atveju turi kažkokiu būdu iš jo pasišalinti. Jei vanduo neišbėga per fasadą, tada jis įsigeria į mūrą, „pasislepia“ po plytele, o tai ypatingai pavojinga esant minusinei temperatūrai naktį, nes gali įtakoti net plytelių kritimą nuo fasado (vanduo šaldamas plečiasi ir gali atplėšti plytelę nuo fasado).

Šiurkščių/sendintų klinkerinių plytelių tarpų užglaistymui rekomenduojamas rievėjimo mišinys. Jo frakcija stambesnė už įprasto glaisto ir smulkesnė už mūro mišinio. Sunaudojamo vandens kiekis apie 2-2.5 L / 25 kg maišui. Sustingęs mišinys yra tvirtas ir nesudaro plėvelės t.y. leidžia garuoti drėgmei ir turi geras difuzines savybes. Pavyzdžiui „Quick mix“ firmos rievėjimo mišinys turi specialius „Tubag“ priedus, kurie stabdo kalkių ir druskų prasiskverbimą iš mūro. Naudojant rievėjimo mišinį, svarbiausia nepadauginti rekomenduojamos vandens normos t.y. mišinys turi būti drėgnos žemės konsistencijos. Tarpai mentelės ir rieviklio pagalba užpildomi mišiniu, jei plytelė išsitepa, ją nedelsiant reikia nušluostyti sausu šepetėliu. Apie darbo eigą daugiau galima pamatyti:

Youtube #1   Youtube #2

 

Comments are closed.